Urticaria

Urticaria (ook wel netelroos of galbulten genoemd)

Urticaria of netelroos zijn heftig jeukende kleine of grote bultjes en verhevenheden die overal op de huid kunnen voorkomen. Ze kunnen samensmelten tot grote ‘kwaddels’, vaak met een witte ring eromheen.Men noemt ze soms ook ‘galbulten’. Dikwijls jeuken ze of geven ze een prikkelend of brandend gevoel zoals bij aanraking van (brand)netels. Ook de uitslag doet denken aan de resultaten van aanraking met (brand)netels, wat de Nederlandstalige naam ‘netelroos’ verklaart.

De bultjes ontwikkelen zich zeer snel (vaak binnen 30 minuten) maar verdwijnen weer even snel. Soms duurt het een paar uur of kan het zelfs een dag of een nacht duren voor ze helemaal verdwijnen. In uitzonderijke gevallen kunnen ze enkele dagen tot zelfs weken aanhouden.

Acute urticaria

Urticaria die plotseling beginnen en waarvan de aanvallen na 6 weken spontaan verdwenen zijn. Meestal kan de oorzaak van deze netelroos achterhaald worden. Het kan gaan om bv. koude, een bepaald voedings- of geneesmiddel, een insectensteek, enz.

Chronische urticaria

Dit zijn urticaria die langer dan 6 weken bestaan. De preciese oorzaak is dikwijls moeilijk vast te stellen.

Meestal is het eerder een vervelende en irriterende dan een gevaarlijke kwaal. Maar in sommige gevallen, bv. wanneer de slijmvliezen in de mond zwellen, kan dringende medische verzorging nodig zijn.

Urticaria is een vaak voorkomende huidaandoening. Zowat 20% van de bevolking wordt er ooit wel eens mee geconfronteerd.

DC Klinieken is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van urticaria / galbulten.