Immunotherapie

Bij allergievaccinatie krijgt u tijdens de instelfase wekelijks onderhuidse injecties in de arm met de stof waar u allergisch op reageert. De dosering wordt wekelijks verhoogd. Wanneer de hoogste dosis is bereikt, kunt u volstaan met één injectie per maand (de zogenaamde onderhoudsfase). Al in het eerste jaar zullen de klachten afnemen, maar voor een langdurig effect is het belangrijk de behandeling tenminste 3 tot 5 jaar voort te zetten. Daarna zullen de klachten sterk veminderd of zelfs helemaal verdwenen zijn.

Wanneer is immunotherapie iets voor u?

- Wanneer uw allergische klachten niet goed onder controle zijn met medicijnen.

- Wanneer u niet van (het dagelijks innemen van) medicijnen houdt.

- Wanneer u niet jarenlang medicijnen wilt gebruiken.

- Wanneer u veel last heeft van bijwerkingen van de medicijnen.

- Wanneer u niet alleen symptomen wilt bestrijden, maar de oorzaak wilt aanpakken.

Hoe gaat het in z'n werk?

Immunotherapie kent 2 fasen, de instelfase en de onderhoudsfase. U start met de instelfase, wat betekent dat u 6 weken of 15 weken achter elkaar bij ons op de polikliniek komt voor 1 of meer injecties, tot u op de onderhoudsdosis zit. Hierna worden de tussenperioden dat u de polikliniek moet bezoeken telkens met 1 week verlengd tot u op 1 bezoek in de 6 weken zit. De duur hiervan is 3 tot 5 jaar. Deze injecties kunt u eventueel bij uw huisarts halen, als deze dichter bij u in de buurt is.
Na een injectie moet u een half uur in onze wachtkamer wachten. In uw tijdsplanning moet u hier goed rekening mee houden, omdat eventuele bijwerkingen waarbij u de hulp van een arts nodig heeft, in deze tijdsperiode kunnen optreden.

Wanneer kan ik starten met immunotherapie?

Immunotherapie kan het beste gestart worden na de periode met de meeste expositie van het allergeen, dat wil zeggen:

- bent u allergisch voor bomen, omstreeks mei.
- bent u allergisch voor grassen, omstreeks september.
- bent u allergisch voor huisstofmijt, omstreeks januari.

Wanneer u allergisch bent voor huidschilfers van dieren (bijvoorbeeld kat / hond), kunt u starten als u het dier voldoende kan mijden (d.w.z. u kunt het dier niet als huisdier hebben).

Wat is sublinguale immunotherapie?

Sublinguaal wil zeggen "onder de tong". Met sublinguale immunotherapie worden maximaal vijf druppels van een allergeenoplossing (bijvoorbeeld van graspollen of boompollen) drie minuten onder de tong gehouden en daarna doorgeslikt. Sublinguale immunotherapie is te verdelen in een instel- en onderhoudsfase. De instelkuur duurt 30 dagen waarbij iedere dag een hogere dosis wordt ingenomen met behulp van vijf flacons met oplopende sterktes. In de daarop volgende onderhoudsfase wordt driemaal per week 5 druppels ingenomen. Dit wordt enige jaren zonder onderbreking voortgezet. De hooikoortsklachten zullen dan in het seizoen minder of zelfs helemaal verdwenen zijn.